Léto je v plném proudu a s ním i vlny horka, které nutí přejít od běžné stravy ke zmrzlinám a ledově vychlazeným nápojům. Existuje ale i zdravější varianta, díky které přes prázdniny nepřiberete kila navíc a ušetříte peníze. Přinášíme vám ověřené letní recepty za pár korun!
Polévka Gazpacho
Vynikající a jednoduchá španělská polévka, kterou nemusíte ani vařit.
- 1 okurka
- 2 papriky
- 600 g rajčat
- 3 ks jarní cibulky
- 1 lžíce vinného octa
- 3 stroužky česneku
- Worcestrová omáčka
- Cukr
- Sůl
- Pepř
Oloupaná rajčata a zeleninu nakrájíme na kostičky. V mixéru rozmixujeme zeleninu společně s kořením, ochutnáme a případně dochutíme. Pak už stačí jen hodinu nechat vychladit v lednici a můžete podávat. Podle chuti můžete ještě přidat polévkové krutony.
Těstovinový salát s tuňákem
Konzervovaný tuňák nemusí být nekvalitní, pokud dobře vyberete a dvě konzervy vystačí na vydatnou večeři pro 4.
- 300 g těstovin (vřetena, penne apod.)
- 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
- 4 vejce
- 1 červená cibule
- 4 lžíce petrželky
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, nasekáme petrželku a z tuňáka vylijeme vodu. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a po scezení promícháme s trochou olivového oleje. Vše smícháme, necháme hodinu vychladit a je hotovo.
Karbanátky z červené řepy
Pokud nemusíte mít maso každý den, řepné karbanátky jsou dostupnou náhražkou, kterou ocení celá rodina.
- 500 g červené řepy
- 6 lžic ovesných vloček
- 2 ks šalotky (nebo jarní cibulky)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce petrželky
- 1 lžička majoránky
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Oloupanou a nastrouhanou řepu (pozor při strouhání, řepa barví) osolíme a necháme vykapat v cedníku, poté ještě vymačkáme zbytek šťávy rukama. Nadrobno nakrájenou šalotku a petrželku smícháme s prolisovaným česnekem, vločkami, sezamem, řepou a nakonec ochutíme solí, pepřem a majoránkou dle chuti. Zhruba 30 minut necháme odležet v lednici a následně tvoříme karbanátky, které potřeme olivovým olejem a dáme na 30 minut péct na 180°C na plechu vyloženém pečícím papírem. V polovině pečení otočíme. Servírovat můžete se salátem, nebo v bulkách jako hamburgery.
Cuketová pomazánka
Skvělá pomazánka na horké letní večery, kdy se vám nechce stát dlouho u plotny.
- 1 cuketa
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Chilli
- 1 lžíce parmazánu
- Sůl
- Pepř
Omytou cuketu rozkrojíme podélně na čtvrtky a vykrojíme měkkou část, zbytek nahrubo nastrouháme, osolíme a necháme v cedníku vykapat. Mezitím na pánvi cca 1 minutu osmažíme česnek a chilli. Přidáme vymačkanou cuketu a restujeme další 3 minuty. Poté vše vložíme do mísy, nastrouháme parmazán, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Výborně chutná na opečeném toustovém chlebu, nebo topinkách.
Krůtí špízy
Letní grilování všichni milujeme a s tímto receptem budete zaručeně úspěšní.
- 2 krůtí prsa
- 1 červená cibule
- 1 barevná paprika
- 4 vařené brambory
- Grilovací koření
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Krůtí prsa nakrájená na kostičky naložíme do marinády z olivového oleje, grilovacího koření, soli, pepře a necháme odležet několik hodin, ideálně přes noc. Cibuli nakrájíme na měsíčky, brambory a papriku na kostičky. Následně napichujeme na špejle a pokládáme na gril, nebo osmažíme na pánvi. Při vaření ještě můžeme potřít zbytkem marinády.
Snadných a levných receptů existuje mnoho a my doufáme, že vám náš výběr bude chutnat!
Peníze nerostou na stromech, ale na půjčku od nás dosáhne kdokoliv!
Leave A Reply